El Calendari dels Brillants 2022 torna a les llibreries per Nadal, aquest cop en la seua 35 edició

 

Fidel a la seva cita anual ja està de nou entre nosaltres el «Calendari dels Brillants» que amb aquest número corresponent a l’any 2022 aconsegueix la seva 35 edició. Aquesta veterana publicació dirigida pel benisser Joan Josep Cardona Ivars i editada per la MACMA és fidel al contingut tradicional que la distingeix des del primer número. Actualitzant els seus continguts analitza en el seu dossier central un recull d’articles relacionats amb el tema de «la memòria».

Firmes especialitzades en eixa matèria com són els científics Bernat Soria, Josep Bernabeu-Mestre, Josep Xavier Esplugues, bibliòfils i arxivers com Antoni Espinós i Rosa Seser junt amb altres signatures de reconeguda vàlua ens recorden la transcendència d’aquesta facultat per fer front a les incerteses que es manifesten després de l’episodi pandèmic. Són aportacions d’un gran interés que ens ajuden a superar tantes inquietuds presents utilitzant un llenguatge amé, distés i emplenat de saviesa.

Incrementa el calendari la seva aposta per oferir les novetats que en el món científic van apareixent en la conscienciació del canvi climàtic. És una visió lúcida enfront dels reptes i responsabilitats que tots tenim per preservar la natura. Continuen les aportacions d’especialistes amb algunes firmes relacionades amb el món de l’agricultura que fan visibles les dificultats del sector productiu així com l’esforç per fer possible un comerç de proximitat.

Les il·lustracions són obra de Ramon Pérez Carrió, Jose Juan Vidal Porres i Alba López Soler.

 

Des de l’àrea de cultura i patrimoni destaquen que «sempre és motiu de celebració quan el llibre arriba de nou a una nova edició del Calendari dels Brillants. Un almanac agrícola tradicional on podreu consultar la meteorologia anual i tasques agrícoles a realitzar però on, a més a més podràs descobrir articles interessantíssims dels autors i autores que hi col·laboren. A més, ha afegit la tècnica de cultura, per a nosaltres és fonamental la distribució a través de comerços i llibrereies de proximitat, tant de la nostra comarca com en les del voltant, ja que és la nostra forma de reinvindicar la gran tasca i la importància del nostre teixit comercial de proximitat».

 

Els exemplars del calendari es poden adquirir en les següents llibreries:

ALACANT: Llibreria 80 Mundos

ALCOI: Llibres Detroit 

BENISSA: Llibreria Puríssima, Papereria Macavi 

CASTELLÓ DE LA PLANA: Llibreria Babel

CALP: Llibreria J.Vázquez

DÉNIA: Llibreria Públics

EL VERGER: Llibreria Cabrera

GANDIA: Llibreria Ambra 

GATA DE GORGOS: Llibreria Font

LA VALL DE GALLINERA: Tenda Carmen d’Alpatró

MURO D’ALCOI:Llibreria Carmina 

ONDARA:Coses de Casa, Seu de la MACMA,Llibreria Dilatando Mentes

ORBA: Tenda Natura

PEDREGUER: Llibreria Mestral

PEGO: Llibreria Capritx

TEULADA MORAIRA: Llibreria Moll

VALÈNCIA: Llibreria Fan Set, Llibreria París 

XÀBIA: Llibreria Colón, Tenda Ninos

XÀTIVA: Llibreria La Costera

 

Una llarga trajectòria

El primer Calendari de Brillants es va editar el 1988. El simbolisme de la portada il·lustrada per l’artista Ramon Pérez Carrió recull la diversitat de la roda dels temps circumscrita a l’any, amb les quatre fases de la lluna, les estacions, els fruits de temporada i la figura central de l’astrònom o mag, entranyable personatge que sempre ha estat representat en els calendaris tradicionals i que simbolitza la saviesa i el pronòstic. Cal recordar que el llibre és un almanac literari que juntament amb l’apartat del calendari tradicional, recorda i actualitza als vells almanacs del segle XIX. Un espai de reflexió serena fet amb positivisme, alegria, humor i mordacitat. 

Val a dir que els almanacs en els seus inicis van ser propulsors de la cultura entre les classes populars. En una societat eminentment llauradora aquestes publicacions impreses llavors en modest paper van contribuir a modificar els hàbits en els conreus introduint consells pràctics per millorar la producció. El treball al camp, les trobades a fires i mercats, les festes religioses i populars, l’oratge i la saviesa popular marcàven el ritme d’una vida dura pero amb moments per poder-se aturar, lluny de les preses i les angoixes actuals.