ACTUALITAT

Comarca • 01/10/19

La V Fira Marina Alta homenatja els oficis artesans i la seua implicació en el paisatge i desenvolupament de la comarca.

La signatura del pacte comarcal Carta del Paisatge i de la Pedra Seca i la fira Fet a mà, Fet a la Marina encapçalen la cinquena fira comarcal dedicada enguany al tacte

“Un esdeveniment que ve precedit per la pionera fira turística comarcal de 2015, la de temàtica gastronòmica de 2016, la dels vins de 2017 i la d’homenatge al paisatge de la Marina Alta de 2018: heterogènies i celebrades cites en què ja es traçaren les directrius per potenciar la comarca per mitjà del lema La Marina Alta amb els 5 sentits. Amb aquestes paraules, el gerent de la MACMA Jovi Lozano-Seser inaugurà la cinquena fira comarcal que enguany comptà amb la presència del Director General de Turisme, Herick Campos, el qual valorà la importància d’un encontre estratègic que aglutina tots els pobles de la comarca sota un mateix marc de promoció i col·laboració.

En aquest sentit, la V Fira Marina Alta amb els 5 sentits: «El tacte»: Saber fer, oficis i artesans reuní durant els dies 9 i 10 de novembre al Prado d’Ondara els estands dels ajuntaments de Pego, Poblets, el Poble Nou de Benitatxell, Dénia, Beniarbeig, Orba, Xàbia, Benidoleig, Ondara, Teulada Moraira, La Vall de Laguar, Castell de Castells, El Verger, Gata de Gorgos, així com els de la Ruta del Riuraus, l’IECMA i la Mancomunitat Pego i les Valls. El recinte també acollí l’exposició de fotografia “Mans d’artesanes” cedida pel Centre d’Artesania CV, així com l’Exposició dels Il·lustradors i Il·lustradores de la Marina Alta. La MACMA i el Grup d’Acció Local de la Muntanya d’Alacant, entitats organitzadores del fòrum, també comptaren amb estand propi. I és que el fòrum fou l’escenari principal on dissabte es reflexionà sobre la temàtica d’enguany per mitjà de ponències i presentacions com la del cuiner Evarist Miralles, del restaurant Cavall Verd, de la vall de Laguar o del Col·lectiu Pedra i Calç, el qual presentà el llibre Pedra i Calç. Així mateix, un dels punts principals de la jornada fou a presentació i signatura per part dels alcaldes i alcaldesses presents del Pacte comarcal “Carta del Paisatge i de la Pedra Seca“. La vesprada de dissabte l’ocupà el fòrum comarcal El paisatge de pedra seca. Reptes i oportunitats de futur, en el qual participaren l’arquitecta Ivana Ponsoda, la Unió Comarcal d’Amics i Amigues de la vall de Gallinera, l’associació Pego Viu, la Mancomunitat de la Vall de Pop, el GAL Muntanya d’Alacant i la MACMA, la tècnica de Patrimoni de la qual Núria Gómez Bolufer abordà en la seua intervenció la potencialitat del recurs de la pedra seca, un panorama de futur que s’estudià en la taula rodona posterior.

El diumenge següent tingué un enfocament més lúdic amb activitats com la ruta urbana Picapedrers, ferrers i manyans. Els oficis que engalanaven a els pobles, guiada per Vicent Ortuño, arquitecte, geògraf i fundador de la MACMA, el contacontes Rogeta, l’ovella guirra, a càrrec del Col·lectiu Esquellana-Tramussera, una presentació gastronòmica del cuiner i ideòleg Pep Romany, un tast de seitan amb productes valencians a càrrec del restaurant vegà Tribus del Poble Nou de Benitatxell i la presentació del projecte de turisme pesquer a Xàbia Trip & Feel. Amb tot, el plat fort de la jornada fou la fireta artesanal Fet a mà, fet a la Marina: una iniciativa de la MACMA que reuní 26 paradetes d’emprenedories artesanes i productores i productors comarcals i que pretén ser la base d’un projecte global de cohesió de l’artesania de la Marina Alta. Ja a la vesprada, la taula rodona En femení, sabers invisibles –amb les benisseres Belén Ivars Ribes i Carme Ivars Jiménez moderades per Núria Gómez Bolufer– tancà la programació del fòrum. Cal esmentar igualment que durant tot el cap de setmana, l’estand d’Orba acollí tallers de fang mentre que el d’Ondara realitzà tallers de pilota valenciana. En resum, un aparador i un cap de setmana dinàmic i divers per representar el gruix de l’artesania comarcal i de les feines tradicionals que han consolidat en aquesta cinquena edició el caràcter aglutinador de la Fira Marina Alta i que suposen una pedra més en el marge de la vertebració comarcal que la MACMA representa.